Els Fons marins del Litoral de Palamós

La diversa orografia de la costa de Palamós, amb sectors de penya-segats, grans platges de sorra, petites cales, esculls i illots, acull un important conjunt d'hàbitats marins, rics en espècies i comunitats. Tot i que minvats en la seva antiga exuberància, la riquesa del fons marins d'aquest sector de la Costa Brava, ofereix moments enormement gratificants a aquells que si submergeixen. Boscos d'algues cobreixen els fons rocosos, prats de posidonia omplen de vida importants extensions de sorra en els llocs mes arrecerats i protegits, fons plens de coralls i gorgònies omple de colors les parets mes verticals, fins i tot els extensos sorrals, que a primer cop d'ull semblen absents de vida, amaguen una biodiversitat sorprenent.

Fons Rocosos
En els fons de roca hi proliferen els acolorits “Boscos d’algues”, refugi i lloc d’alimentació de nombroses espècies, la seva presencia indica el bon estat de conservació del litoral i l’alta qualitat de les aigües.

Fons sorrencs
Els aparentment deserts de sorra submarins acullen nombroses espècies animals, que mig soterrats i camuflats, poden ser descoberts amb una mirada curiosa.

Herbei de Posidònia
Un dels ecosistemes mes rics i divers de la mediterrània són les praderies de la planta marina Posidònia oceànica. Lloc de recer i refugi per a moltes especies, la seva presencia es senyal de qualitat ambiental. Actualment es un hàbitat en forta regressió per les múltiples pressions que els humans exercim sobre el mar.

Idea i textes: Boris Weitzmann
Fotos: Josep Vilanova, Bernat Garrigós, Jaume Dalmau, Boris Weitzmann