DIFICULTAT
Fàcil

Modalitats recomanades:
SENDERISME • TRAIL RUNNING

LONGITUD
5km

DESNIVELL POSITIU
+143m

TEMPS APROX. TRAIL
30min

TEMPS APROX. CAMINANT
1h

SEGUIMENT RUTA
Senyals

Aquesta ruta forma part de les Palamós Virtual Races
RUTA CRONOMETRADA

Activa 24h/365 dies

Descripció de la ruta

Ruta circular amb sortida des de Can Pere Tià que recorre zones boscoses i senders de la vall de Bell-lloc. Ens situem a l’inici del camí de Can Pere Tià a prop del parc infantil i seguirem el camí creuant la riera. Continuem endavant i tot just haurem de girar a la dreta on ens endinsarem en una pineda, deixant la riera a mà dreta.

»Més...

Seguint la senyalització realitzarem tot el recorregut d’uns 5 km amb un desnivell acumulat suau i un terreny majoritàriament fàcil i sense dificultat tècnica, tot i que podem trobar algun tram amb pedres, arrels i terreny irregular, on podrem veure el Molí de mas Xifra de Vall, el Santuari Santa Maria de Bell-lloc, la Font de Bell-lloc i el Castell de Vila-romà. Un cop vist el Castell de Vila-romà, agafarem la pista principal en la qual trobarem a mà esquerra les feixes que es construïen durant l’ocupació de la vall per tal de crear terrasses on cultivar vinya. Més endavant, abans d’arribar a un revolt molt tancat cap a la dreta, podrem observar una cubeta en el terra on, en època de pluges, hi aflora l’aigua de manera natural: és la font dels Gossos. Continuant per la mateixa pista avall enllaçarem de nou amb el camí de Can Pere Tià fins arribar al punt d’inici.

»Menys...

Terreny

Corriols60%
Pista40%
Nucli Urbà0%

Powered by Wikiloc

TRACK DE LA RUTA

Descarregar >

Arxius .gpx

Palamós
24°
Sunny
MonTueWed
24/17°C
23/17°C
24/17°C

Espais d’interès

FOTO: Santuari Santa Maria de Bell-lloc. / Autor: Bestiasonica.

Molí de Mas Xifra

És un molí fariner datat ja el 1315. Ha sofert episodis d’enrunament i reconstrucció i actualment el trobem com a resultat de remodelacions del s. XVIII i del treball d’escoles taller. La construcció es troba situada a la part baixa de la conca de la riera de Bell-lloc, proper als camps de conreu.

Santuari Santa Maria de Bell-lloc

Tot i que el temple actual sembla que es va construir el 1758, cap al 1270 els senyors del castell de Vila-romà ja havien contribuït a la construcció d’una capella. És cap al s. XVII que es té constància dels ermitans que es retiraven a aquesta, ara ermita, i que alhora anaven arranjant la casa del costat per viure-hi. El més reconegut va ser Sant Josep Oriol, que va servir a l’ermita amb l’oració i la cura de pobres i malalts, cap al darrer quart del s. XVIII.

Font de Bell-lloc

En aquest indret es feia l’àpat dels aplecs que tradicionalment se celebraven al setembre dedicats a la Mare de Déu de Bell-lloc en agraïment de la població per haver-se deslliurat de la pesta. Una mina porta l’aigua a un dipòsit on s’emmagatzema. Si la primavera ha estat plujosa, a l’estiu encara pot haver-hi aigua.

Castell de Vila-romà

Construït als segles XI-XII, fins al 1276 va pertànyer a la família Alemany, a partir de llavors va ser venut al bisbe de Girona. Després de passar per unes quantes mans, les tropes franceses el van dinamitar el 1812, durant la Guerra de la Independència. De llavors ençà s’ha anat enrunant. De planta regular, és format per dues estructures concèntriques. A la part central, hi trobem un mur d’uns 10 m que devia correspondre a la torre de l’homenatge. De l'estructura exterior podeu veure una de les dues torres que devien guardar l’entrada, on podem observar els merlets rectangulars i les espitlleres. S’aconsella no entrar-hi a causa del seu precari i perillós estat de conservació.